• Frakt 49 kr, fritt över 2000 kr*
  • Leverans inom 1-3 dagar eller hämta i butik
  • Förlängda returer fram till 7 januari 2024

 

654´s Våtdräktsguide 

Välkommen in i neoprendjungeln, en snårig skog där flora och fauna består av alla möjliga material, funktioner, tjocklekar och användningsområden. Vi har alla varit där, vilse bland märken och passformer utan en aning om vad vi letar efter. Den här guiden är till för att hjälpa er hitta fram till den perfekta våtdräkten, kroppsstrumpan som kommer optimera er upplevelse i vattnet. Ingenting slår att komma in och testa själv, men vår förhoppning är att ni efter att ha läst denna guide ska få ett hum om vad just ni behöver för att göra processen att hitta rätt våtdräkt så smärtfri som möjligt.

 

Hur väljer man våtdräkt?

Börja med att tänka vart och när du ska surfa. Vattnets temperatur och i vilken typ av väder du kommer att befinna dig är avgörande för vilken tjocklek som behövs. I Sverige är det ofta väldigt blåsigt när man surfar vilket påverkar temperaturen. Vet man med sig att man väldigt frusen av sig är det alltid värt att gå upp en tjocklek. Budget kan också spela in i valet av våtdräkt, en våtdräkt ska vara värd sin investering och du väljer själv hur du ska förhålla dig till pris och kvalitét.

Passform

Viktigast att tänka på när det gäller passformen är att våtdräkten ska sitta tillräckligt tight för att vatten inte ska komma in och att våtdräkten inte blir för säckig på vissa områden. Våtdräkten ska dock inte heller sitta så pass stramt att den hindrar rörelse. Passformen skiljer sig en del mellan olika märken och storlekarna är oftast inte desamma som i vanliga kläder. Patagonia är ofta lite längre i sina storlekar än Vissla och Xcel. Nu förtiden finns det också storlekar med längd inkluderat. ST, MT och LT där T står för ”Tall” finns hos de flesta märkena.


.

Passform Dam

Rätt passform är en komplicerad fråga utan ett entydigt svar, framför allt när det kommer till våtdräkter för damer. Många kvinnor har problem med kurvor och att få våtdräkten att sitta åt om både midjan, bysten och stussen. Andra har problem med att hitta en våtdräkt som sitter åt utan att bli för kort i ärmar och ben. Man måste helt enkelt testa sig fram för att hitta den våtdräkt som passar en själv bäst. För problem med kurvor kan det krävas att man tar en större storlek på våtdräkten som kan bli aningen för lång samt skapa luftveck kring midjan. Dessa veck går att räta ut och fördela över kroppen så mer tyg hamnar där det behövs. Det kan ta ett tag att få det på plats ordentligt men belöningen blir å andra sidan att våtdräkten sitter som den ska. Har man svårt att hitta en våtdräkt som sitter åt utan att bli för kort i ben och ärmar kan man med fördel också testa en herrstorlek.

Vilka våtdräkter passar vilka temperaturer?

Den här frågan är svår att ge ett konkret svar på då allt beror på personliga preferenser och förutsättningar. Det är många parametrar som spelar in och det som funkar bra för en person kan vara helt fel för en annan. Är du frusen av dig eller svettas lätt, surfar du i stormigt vatten som kräver konstant rörelse eller blir det mycket stillasittande i väntan på nästa set, blir ju behovet av en tjockare respektive tunnare våtdräkt väldigt olika.

Både Xcel och Patagonia har rekommendationer för vilken tjocklek som passar vid olika temperaturer och kan ge ett hum om vad just du behöver. Dessa rekommendationer bör dock ses mer som riktlinjer och inte strikta regler då flera utomstående faktorer kan påverka vad just du behöver.

6mm - 0-8°c
5mm - 6-12°c
4mm - 10-16
3mm - 15-20
2mm - 18-24

Skor

Skorna ska helst sitta som en strumpa. Sitter de för tight blir blodcirkulationen sämre och man blir kall snabbare och sitter dem för löst blir man klumpig och risken för att vatten läcker in ökar. Något man ska komma ihåg är att skorna töjer sig en aning med tiden så sitter de en aning tight i början kan det ge med sig framöver. Tårna ska ligga diktan med skon utan att böjas men inte heller gå att vifta på.

Luva

Luvan ska sitta åt runt huvudet så vatten inte läcker in men inte sitta så pass hårt att det trycker mot huvudet. Mät gärna ditt huvud där det är som störst, ungefär i höjd med ögonbrynen, för att veta vilken storlek som passar dig bäst.

Skötselråd

En våtdräkt är en investering och ska behandlas som en sådan för att hålla så länge som möjligt. Skölj alltid din våtdräkt både ut- och invändigt efter användning och häng upp den på tork med insidan utåt. Lämna inte våtdräkten liggandes när den är blöt för att undvika att den möglar och låt den torka inomhus i en fuktfri miljö alternativt ute i skugga. Låt aldrig våtdräkten torka i solen då materialet förstörs. Var varsam när du tar av och på våtdräkten, se till att naglarna är klippta så att du inte river upp tyget och undvik att kissa i våtdräkten.

Blixtlås

Även frågan om var blixtlåset på en våtdräkt ska sitta är en smaksak. Främst finns det tre varianter av blixtlås som alla kommer med både för- och nackdelar.

Back-Zip

Ett blixtlås som löper längst ryggraden gör det enkelt att ta sig i och ur våtdräkten. Man slipper krångla sig ur tighta axelpartier.

Chest-zip

En dragkedja över bröstet kan upplevas som jobbiga att ta på och av, framför allt för kvinnliga surfare. Det går att ta sig in i våtdräkten genom halsöppningen men processen är aningen mer krävande än om dragkedjan sitter i ryggen. Fördelen med att blixtlåset sitter på bröstet är att rygg- och axlar blir helt täckta vilket bidrar både till rörelsefrihet och minskad risk för vattenläckage.

No-zip

En våtdräkt utan blixtlås kan vara krångligare att ta på och av sig men vad dessa dräkter saknar i smidighet när det kommer till påklädning kompenserar de med att optimera rörligheten och hålla vattentätt där våtdräkter med blixtlås ibland kan upplevas som alltför öppna.

VÅRA MÄRKEN

Väl utvalda, med omsorg och eftertanke, har vi valt två märken som vi tycker håller den standard och den kvalité vi förväntar oss av våra våtdräkter. För surf, framför allt i kallt vatten, finns det inga andra aktörer på marknaden som kan slå våra favoriter: Xcel och Patagonia.

XCEL

Som namnet säger så bygger Xcels kollektioner och produkter på en vilja att skapa våtdräkter som gör folk till bättre surfare. Ambitionen är att varje våtdräkt ska optimera surfarens upplevelse i vattnet, både rent fysiskt och tidsmässigt. En våtdräkt som sitter likt ett andra skinn på kroppen gör inte bara surfaren mer flexibel i sina rörelser utan bidrar också till att uthålligheten i kallt vatten förlängs. Xcel är först och främst ett märke som sysslar med våtdräkter och hårdvara. Xcel har fullt fokus på just våtdräkter och arbetar ständigt med att utveckla nya, moderna, innovativa och högteknologiska material för att optimera sina redan otroliga våtdräkter.

För mer utförliga beskrivningar av materialen hos respektive våtdräkt, kolla produktbeskrivningen där procenthalten är utskriven.

Celliant Black

Celliant Black Smartfiber Technology är det senaste inom XCEL’s TDC Smart Fiber materials kombinerat med värmeisolerande elemnt invävt i fibret. När kroppe n kommer i kontakt med Celliant Black Smart Fiber Technology reagerar den på samma sätt som i kontakt med TDC smart fiber (Thermo Dry Celliant). Blodflödet ökar och värme produceras. Tack vare materialets fibrer stannar värmen i våtdräkten och håller dig varm längre. Celliant black fungerar alltså som en spegel som reflekterar kroppens egen värme och tar vara på den så att du kan hålla ut längre i vattnet.

Oyster Shell Neoprene

Xcel har bytt ut användningen av kalciumkarbonat mot återvunna ostronskal. Kalciumkarbonat används ofta för att förstärka gummi och göra det mer slitstarkt. Även kimrök (Carbon Black) som utvinns från gamla gummidäck används i stället för Kalciumkarbonat.

TDC Smartfiber technology

Vid rörelse, så som paddling i vattnet och snabba pop-ups, ökar kroppens blodflöde. Musklerna väcks till liv och blodet pumpas runt i kroppen för att syresätta de muskler som är i användning. När denna process pågår sprids som bekant värme i kroppen och leder till att vi svettas och blir röda när vi tränar. TDC smartfiber technology tar vara på den värme som sprids i kroppen när blodflödet ökar och utnyttjar den redan existerande värmen så att du kan surfa längre.

Channel Flex

Ett lätt, hydrofobt rutnätsmaterial som gör ökar stretchen i neoprenet. Med Channel Flex blir våtdräkter mer formanpassad och sluter kring kroppen ”likt en andra hud”.

Radiant Rebound

Infrared smart-fiber lining (TDC, Thermo Dry Celliant). Celliant är ett mineral som tillsätts i tygets fibrer. TDC är ett snabbtorkat, lätt och naturligt hydrofobt material som skapats av XCEL och som inte går att finna hos andra aktörer på våtdräktsmarknaden. Materialet används som innerfoder och främjar blodflödet i kroppen, något som ökar värme, energi, uthållighet och återhämtning.

Limestone Neoprene

Xcel har ersatt petrokemikalierna i sitt neopren med bruten kalksten (limestone). Våtdräkterna blir på så vis mer miljövänliga utan att det påverkar materialets värmeisolerande förmåga eller elasticitet.

Neoprene rubber foam

Xcels neopren innehåller neoprenskumgummi, ett elastiskt material som gör neoprenet töjbart utan att det brister.

 

Dope-dyed yarn

Tekniken liknar solution-dyeing. Man färgar garnet samtidigt som man producerar det, en process som kräver mindre energi än traditionell färgning och sparar stora mängder vatten.

Water-Based Glue

Xcel bytte ut kemisk framställt lim mot vattenbaserat. Limmet är lika hållbart som innan, den enda skillnaden är att skadlig VOC inte längre förekommer.

PATAGONIA

Kända för sina friluftskläder gjorda i hållbara material med hög kvalitét gör Patagonia till en stadig spelare på friluftsmarknaden. Kunskapsbanken hos Patagonia är enorm och innehåller allt man behöver veta vad beträffar väder, vind, material och funktion. Med denna gedigna erfarenhet satte sig Patagonias produktutvecklare ned vid ritbordet och påbörjade tillverkningen av våtdräkter 2012. Sedan dess har Patagonias våtdräkter blivit till en storfavorit med våtdräkter som är väl anpassade för surf i kallt vatten.

För mer utförliga beskrivningar av materialen hos respektive våtdräkt, kolla produktbeskrivningen där procenthalten är utskriven.

Yulex®

Organiskt gummi framställt från trädet Hevea brasiliensis, ett sydamerikanskt gummiträd som kan producera gummi i upp till 30 år. Yulex® är FSC®-certifierat* och förnybart och har ersatt tidigare användning av syntetiskt gummi som framställs med petroleum. Ett miljövänligt alternativ till klassisk neopren.

*Rågummit kommer från träd som inte har planterats där regnskog har skövlats.

Solution Dye

Solution-dye är en teknik som används för att färga tyger och som kräver mindre vatten än traditionella metoder. I vanliga fall färgas tyget efter att det framställts, det vill säga att man först producerar till exempel tråd eller garn i sin helhet innan man färgar det. Denna process kräver stora mängder vatten och ofta även kemikalier. Tyg färgat med solution-dye produceras samtidigt, det vill säga att färgen blandats med råmaterialet direkt i framställningen av tyget. Detta kan spara upp till 100 liter vatten per våtdräkt, en minskning av vattenanvänding med 86%.

Aqua Glue

AquaA Glue används för att förstärka våtdräkter gjorda i Yulex®. AquaA Glue är vattenbaserat och har samma hållbarhet som vanligt våtdräktslim men utan att innehålla VOC*.

*Volatile Organic Compounds (VOC) är kemikalier, oftast industriella lösningsmedel, framtagna ur olja. Dessa kemikalier är ofta svåra att bryta ned och sällan förnybara.

Recycled Polyester

Recycled Polyester (rPET) är syntetiskt fiber som framställs genom att smälta återvunnen plast.

Recycled Spandex/Elastan/Lycra

Recycled Spandex/Elastan/Lycra är det som gör Patagonias våtdräkter stretchiga och flexibla. Det är en viktig komponent som vanligtvis framställs med oljebaserad plast, ett material som förorenar landskap, luft och vatten. Patagonias spandex är återvunnen, det vill säga att dem tagit vara på produkter som redan är gjorda med spandex för att undvika att framställa ny och på så vis minska sina utsläpp.

Några sista råd

Förhoppningsvis har ni lärt er något av denna guide, alternativt har vi förvirrat er mer. Det finns oändligt mycket information på nätet om hur man väljer våtdräkt och flera olika skolor som alla säger olika saker. Vårt absolut bästa tips är att komma in och testa er fram och ta hjälp av vår kunniga personal. Som ett plus i kanten skickar vi även med våra bästa, lite mer oortodoxa, tips som underlättar surfupplevelsen.

Surf hacks

  • Håll värmen längre genom att ha ett underställ i merinoull under våtdräkten. Merinoull håller varmt även när det är blött.
  • Häll lite varmt vatten i skor och handskar innan du hoppar i vattnet. Fungerar som bra uppvärmning för fingrar och tår och gör att kroppens mest utsatta delar hålls varma längre.
  • Trä över en plastpåse på händer och fötter för att lättare glida genom dräktens ärmar och ben när du tar den på dig.
  • Pröva inte våtdräkter med smycken, framför allt inte örhängen, då dessa lätt fastnar när du trär våtdräkter med chest-zip över huvudet.