Brädkunskap med 6/5/4 

Svårt att välja bräda? Det är helt rimligt och vi förstår precis. Att hitta brädan som passar just dig är inte lätt. Det finns en uppsjö av olika modeller, former, volymer, vikter och färger där ute och att navigera bland alla specifika termer och slang gör inte valet lättare. Det är som att stå vid smågodishyllan i mataffären och du får bara välja en. Alla är säkert bra men vilken kommer tillgodo se just dina behov? Inte nog med att varje godis, varje bräda, frestar med sina färger och former, dess innehållsförteckningen och produktbeskrivningen säger dig heller ingenting. 

Vi vet precis hur krångligt det kan vara, speciellt i början av en surfkarriär, och vi satte därför ihop den här
guiden. En liten genomgång av några av de vanligaste modellerna på surfbrädor för att ge dig de baskunskaperna du behöver.  Vilka egenskaper besitter en shortboard, vad menar man när man pratar om en fish och vad är egentligen skillnaden på en midlenght och en mini-mal?  Allt detta och mycket mer får ni äntligen svar på här, välkomna till Brädkunskap 654.

 

Longboard

Namnet säger nog allt egentligen, men det är aldrig fel att vara övertydlig. En longboard är helt enkelt en lång surfbräda. Allt som överstiger 9 fot (cirka 2,7 meter) räknas som en longboard. Longboarden är de tidigaste surfbrädornas närmaste släkting och är den moderna surfens motsvarighet till de långa plankor som hawaiianerna surfade på när det begav sig. Det är även likheten med dåtidens gamla stockar man surfade på som gett vissa typer av longboards smeknamnet log.

En longboard är en surfbräda med en längre och bredare design som ger stabilitet och en mjukare åktur. Dessa brädor är utformade för att fokusera på styrning och glid i stället för hastighet och manövrerbarhet. Longboards är idealiska för nybörjare eller surfare som vill ha en avslappnad och njutbar upplevelse på vattnet. Dessa brädor kan användas på allt från små till stora vågor, men är bäst lämpade för mindre till medelstora vågor.

Mini Malibu / Funboard

The Mini Malibu, även kallad funboard, är precis som dess smeknamn säger: en rolig bräda. Storleken rör sig mellan 7–9 fot (2–2,7 meter) och är i princip en lite kortare longboard. Modellen behåller sin stabilitet, det är fortfarande enkelt att paddla och ta sig upp på brädan, men den kortare formen gör det enklare att manövrera surfbrädan. Oftast en thruster med mycket volym som funkar för de flesta vågor men bäst passar den till vågor upp till axelhöjd. Som vanligt beror mycket på surfaren när det kommer till vilken typ av vågor en bräda klarar av.

En Mini Malibu kännetecknas av en rund nos och en bredare tail (bakre delen) som ger stabilitet och bra paddlingsprestanda. Mini Malibus är vanligtvis gjorda för nybörjare och surfare som vill ha en bräda som fungerar bra i mindre vågor och som är enklare att hantera än en traditionell longboard. De är också populära för surfare som vill ha en allround-bräda som fungerar i olika förhållanden.

Retro

En bräda vars design är baserad på en äldre modell. Ett klassiskt exempel på en Retro är Gerry Lopez Thunderbolt, en 70-talsfavorit som gjort en comeback. En retrobräda kan också vara en modern tolkning på sin äldre förfader, modellen är densamma men moderna detaljer och finesser har lagts till. Populärt hos avancerade surfare som är på jakt efter något nytt och unikt, på en utmaning och en förståelse för hur det var att surfa i en annan tid.

En retrosurfbräda är oftast inspirerad av de klassiska brädorna från 60- och 70-talet. De har ofta en rundad nos och en bredare tail, samt en platt botten vilket ger en mjukare åktur och mer stabilitet. Retro-brädor kan vara tillverkade av olika material, men många av dem är handgjorda och används ofta för att surfa på mindre vågor eller för cruising i lättare förhållanden. 

Shortboard

Shortboarden är en av de mest ikoniska brädorna, den är kort, nätt och smidig att manövrera.  Allt under 7 fot (cirka 2 meter) räknas som en shortboard. En shortboard är ingenting för nybörjare, det krävs mycket övning för att kunna hantera en kort bräda eftersom den lilla ytan gör det svårare att paddla, komma upp till stående och hålla balansen. En shortboard känns igen på sin spetsiga nos och rundade tail och är i sitt esse i vågor av den större varianten. Shortboards är vanligtvis designade för mer rutinerade surfare och är utformade för att möjliggöra snabba och skarpa svängar i vågorna.  Med en shortboard är möjligheterna oändliga när det kommer till rörelser man kan göra på vågen.

Groveller

En shortboard med mycket volym som passar i små vågor och dåliga förhållanden. Dessa brädor har vanligtvis en bredare nos, en rundad tail och är kortare än traditionella shortboards och är ett bra alternativ för surfare som vill ta steget vidare från longboard eller mini mal och utveckla sin surf. Volymen gör att det fortfarande är lätt att paddla och komma upp men den mindre ytan gör det enklare att svänga och utvecklas väl uppe på vågen. En bra övergångsbräda helt enkelt.

Hybrid

En hybridbräda är rätt och slätt en modell som kombinerar det bästa av två olika varianter. Ett exempel kan vara en shortboard för avancerad surf fast med en fishtail. Vanligtvis är en hybrid en kombination av en longboard och en shortboard, vilket resulterar i en bräda som är mer mångsidig. 

Fish

Till skillnad från longboard och shortboard så är begreppet fish inte lika självklart till en början, men tittar man närmare så får termen sin förklaring.  Brädans tail är klyvd i mitten och ser ut som stjärtfenan på en fisk, ofta kallad "swallowtail", vilket ger brädan två greppunkter i stället för en. Den delade tailen ger extra yta för vattnet att strömma genom vilket ger mer stabilitet och kontroll när man glider på mindre och mjukare vågor. Den här designen hjälper också surfaren att göra skarpa svängar med brädan utan att förlora fart och balans.

Med sin bredare, kortare och rundade design är en fish perfekta för mindre vågor. En mångsidig bräda som passar surfare på alla nivåer och fungerar bäst på vågor upp till 6 fot. En fish skiljer sig från en vanlig shortboard genom dess bredare och rundare design, vilket ger en större yta för att fånga vågor. Fishen är ett resultat av 70-talets nyutvecklade twin fin-system som var högaktuellt på den tiden. Idag finns varianten fish med både quad- och twin fin-system.

Asymmetrical

En ojämn bräda designad med ett väldigt specifikt syfte i åtanke, så som att surfas i enbart en riktning. En surfbräda som ska surfas åt antingen höger eller vänster får en speciell, asymmetrisk form vilket påverkar allt från tail och rail till fenuppsättning. Resultatet blir en lite märkligt formad bräda men som är optimal för att surfas vid specifika pointbreaks. Ofta har ena sidan av brädan en rundare kurva och är mer lämpad för snäva svängar, medan den andra sidan har en längre rakare kurva som ger mer fart och stabilitet vid paddling. Asymmetriska brädor är ett sätt för surfare att anpassa sin bräda till sin individuella surfstil.

Finless

En trend som seglat upp på senare år är den fenlösa brädan, en bräda som är precis vad den utger sig för att vara: En surfbräda utan fenor. Fenorna är brädans bästa styrredskap och utan dem försvinner den traditionella styrförmågan. Istället för fenor används olika typer av kanaler, räfflor eller konkaviteter på brädans undersida för att ge grepp och stabilitet i vågorna. Upplevelsen blir mer lik den av att åka snowboard eller skateboard där man svänger med tår och hälar på ett helt annat sätt än vid klassisk surfing.

Finless-brädor är vanligtvis mer utmanande att surfa på än traditionella brädor med fenor eftersom de kräver mer tekniskt kunnande för att behålla kontrollen och rätt riktning i vågorna. Finless-brädor har blivit alltmer populära bland erfarna surfare som vill utmana sig själva och testa nya tekniker och stilar.

Midlenght

En populär variant som funkar för de flesta. Snarlik sin kusin mini mal men utvecklad för prestanda. En midlenght är en surfbräda som ligger mellan en longboard och en shortboard i storlek och form. En typisk midlenght är vanligtvis mellan 6 till 8 fot lång och har en rundad nos och bredare mittsektion för att ge en mjukare åktur och enkel paddling, medan den bakre delen är smalare för att ge snabbare vändningar.

En midlenght fångar fler vågor i sämre förhållanden utan att du behöver tumma på manövrerbarheten likt en mini-mal/longboard. Fenuppsättningen finns i alla varianter, single fin, twin-fin, 2+1, thruster och quad, beroende på vilken typ av surf du tänkte ägna dig åt. Perfekt för surfaren som påbörjat resan från nybörjare till mer avancerad surf och som vill utvecklas. Även ett gott alternativ för mer avancerade surfare som bara vill ha kul i vågorna oavsett förhållanden.

Soft Top / Foamie

Nybörjarens bästa vän och surfskolornas förstahandsval. En bräda som är hård på undersidan och mjuk ovanpå och som tål mycket stryk. Oftast av modell större, i klass med midlenghts eller longboards, men på senare tid har små soft tops seglat upp som en trend för surfare som vill kunna surfa fritt utan att behöva bekymra sig för att brädan ska ta alltför mycket skada vid eventuella olyckor. Den höga volymen och breda ytan gör att bräda flyter enkelt och går att paddla snabbt, optimalt för nybörjare som vill fånga sin första våg.

Gun

Håll dig borta från detta gevär om du inte är en riktigt vass surfare. En gun är storsurfarnas bästa vapen och ska hanteras likt den arsenal den är. En Gun är en smal och tunn longboard som fortfarande är relativt enkel att paddla men med en thrusters fenuppsättning samt en spetsig nos och tail som gör den optimal för snabba manövreringar på stora vågor, och då menar vi riktigt stora vågor. Vi menar Jaws, Mavericks, Zicatela och Nazare som är kända spots för big wave surf. Nog för att en Gun inte kräver jägarlicens på riktigt, men år av erfarenhet av stora vågor krävs ändå för att hantera detta handeldvapen.

Semi-Gun

En Gun, fast inte riktigt. En bräda som ser ut och beter sig likt sin storebror och som är optimerad för stor och kraftig surf fast på en lägre nivå. Modellen är aningen mindre än en klassisk Gun och mer fokus ligger på prestanda och smidiga svängmöjligheter. Ett avancerat alternativ för erfarna surfare på jakt efter större byte.

Egg / Mini Log

En klassisk hybrid som kombinerar den lätta paddlingen hos en longboard tillsammans med shortboardens lilla yta och smidiga rörlighet. En kompakt bräda som packar ihop det bästa av två världar i en och samma enhet. Ofta en kort, tjock och bred bräda med en rundad nos likt en longboard. Ett bra val för longbordare som är på resande fot och inte orkar resa med en tung 9 fotare, för relativt nya surfare som vill gå ned i brädstorlek men behålla stabiliteten eller för surfaren som bara vill ha kul i vilka väderförhållanden som än erbjuds.

654 Supply

Våra brädor som designas i sammarbete med svenska surflegender så som Joel Den Besten och Peter Sahlberg och tillverkas av Wavegliders i Portugal.

Christenson Surfboards

Chris Christenson har dedikerat sitt liv åt att designa surfbrädor och snowboards. Tack vare sitt långa och hängivna engagemang är han och hans företag Christensons Surfboards idag ledande på marknaden när det kommer till progressiva surfbrädor i alla kategorier.

Channel Island

I över 50 år har Channel Island försett surfare världen över med brädor i världsklass. Det som startade som en gräsrotsrörelse i Santa Barbara (USA) är idag ett surfimperium som erbjuder världens bästa surfare brädor svarvade till perfektion. Sedan dag ett har Channel Islands fokus legat på kvalitet och innovativ design, en grundprincip och ett framgångskoncept som än idag för företaget framåt.

Softech

Handgjorda brädor av slitstarka material, designade och utformade med välbeprövade metoder. Softechs brädor är skapade för att klara av hårda förhållanden med modeller för såväl nybörjare som proffs. I vårt sortiment finns brädor från Softechs epoxy-serie, en kollektion skapade med ambitionen att göra varje surfsession rolig oavsett förhållanden.

Salt gypsy

Att surfen är en mansdominerad sport är ingenting nytt. Länge har kvinnliga surfare behövt hävda sig i en line-up där de ofta har existerat som en minoritet. Salt Gypsy tog tag i saken och etablerade sig som ett märke för de kvinnliga surfarna, som en pionjär som stöttade ett kvinnligt surfcommunity, som ville se fler tjejer bland vågorna. Tjejer som var lika självsäkra och lika självklara i varje line-up som sina manliga vänner. 

Dead Kooks

Dead Kooks surfbrädor är byggda med funktionell design och ett öga för detaljer. Till stor del är det grundaren Eden Saul som designar surfbrädorna i samarbete med några av världens bästa glastillverkare. Inspirationen hämtas från Sauls resor världen över, platser han besökt och människorna han träffat längst vägen. Med dessa kunskaper och erfarenheter I bagaget jobbar han vidare med att designa brädor innovativt och kreativt, anpassade efter alla sorters surfare.

Trimcraft

Trimcraft är ett surfkollektiv grundat av legendariska shapers och surfare så som Gerry Lopez, Rich "Toby" Pavel och Ryan Lovelace. Deras mål är att föra vidare surfbrädornas hantverk till den nya generationen shapers.

The Critical Slide Society

Ett kollektiv av surfare, konstnärer, fotografer, illustratörer, musiker och filmskapare utgör grunden för The Critical Slide Society. Tillsammans med skapare från hela världen som alla delade samma vision om att ta tillbaka surfen till sina rötter, till hur den såg ut innan elitsatsningar och guldmedaljer. Denna vision står stadig än idag och The Critical Slide Society är och förblir ett kollektiv där mode och konst blandas med kärleken till naturen och surfens lekfullhet.

Ocean & Earth

Av surfare för surfare. Ocean and Earth är en av de mest välkända tillverkarna av surfaccessoarer på marknaden, älskade för sin höga kvalitét och sitt breda sortiment. Surfskolor världen över använder sig av leash och brädor signerade Ocean and Earth och deras boardbags används av många surfare för att skydda deras käraste ägodel.